Maritime Catering Services Level 2

Butiran Program

Program ini dijadikan tapak permulaan atau batu loncatan kepada pelatih yang ingin membina kerjaya dalam bidang perkhidmatan katering perkapalan, industri minyak dan gas di luar persisir pantai.dengan sekurang-kurangnya enam bulan pengalaman bekerja dalam industri berkaitan dan berumur antara 19 – 45 tahun. Program ini terbuka kepada semua calon, sama ada yang belum memulakan pensijilan ataupun yang sedang mengikuti pensijilan dengan cara pembiayaan sendiri atau pembiayaan separa lain.

Objektif program ini adalah untuk menyumbang kepada peningkatan jumlah Bumiputera yang memiliki pensijilan kemahiran tinggi yang diiktiraf industri dan antarabangsa dan seterusnya merealisasi bilangan pekerja berkemahiran tinggi yang disasarkan oleh negara.

Pensijilan yang ditawarkan
  1. Basic Training oleh Jabatan Laut
  2. Ship Security Awareness (SSA) oleh Jabatan Laut
  3. Designated Security Duties (DSD) oleh Jabatan Laut