Tenaga kerja berkemahiran tinggi terutamanya dalam bidang perakaunan bertauliah dijangka mendapat permintaan besar, kira-kira dua kali ganda bekalan semasa, mencerminkan semakin pentingnya profesion ini kepada negara. Malaysia memerlukan 60,000 akauntan profesional menjelang 2020. Dalam membantu Malaysia mencapai visi ini, Yayasan Peneraju memulakan inisiatif intervensi yang proaktif.

Sejak penubuhan pada tahun 2012, Yayasan Peneraju telah memperkenalkan 6 program tajaan di bidang perakaunan (pengajian secara sepenuh masa dan separuh masa) yang disesuaikan dengan tahap kemasukan calon dari lepasan SPM hingga golongan profesional yang sedang bekerja. Sasaran program-program ini adalah untuk menyokong akauntan profesional yang berpengalaman menerusi pensijilan asas perakaunan profesional seperti CAT dan pensijilan perakaunan profesional seperti ACCA, CPA Australia, ICAEW dan MICPA-CAANZ.

Professional Accounting Programmes
Nama Program Soalan-soalan Lazim Pengambilan Tempat Pengajian Permohonan Tarikh Tutup
Peneraju Profesional Akauntan Muda
Kategori A (CAT - ACCA)
Klik di sini April 2020 Sunway TES Permohonan telah ditutup 31 Mac 2020
Peneraju Profesional Akauntan
Muda Kategori B (ACCA)
Klik di sini April 2020 Sunway TES Permohonan telah ditutup 31 Mac 2020
Julai 2020 UOW Malaysia - KDU
College, Damansara Jaya
Mohon 15 Mei 2020
Julai 2020 Sentral College Penang Mohon 31 Mei 2020
Peneraju Profesional
Akauntan Siswazah (ACCA)
Klik di sini Julai 2020 UOW Malaysia - KDU
College, Damansara Jaya
Mohon 15 Mei 2020
Peneraju Profesional Akauntan
Siswazah (MICPA - CAANZ)
Klik di sini Jun 2020 Sunway TES Mohon 5 April 2020
Nota penting: Program ini akan dijalankan sepenuhnya menggunakan Bahasa Inggeris.

Untuk maklumat lanjut mengenai program pensijilan profesional perakaunan kami, sila e-mel ke penerajuprofesional@yayasanpeneraju.com.my